napelem tetőre szerelveA napelemes berendezések működésének alapfeltétele, hogy napsugárzásnak legyenek kitéve. Alapvetően egy napelemes berendezés minél több napsugárzást kap annál hatékonyabb lesz.
Fontos, hogy a napelemes berendezést úgy helyezzük el, hogy napfelkeltétől napnyugtáig a lehető legtöbb napsugárzásnak legyen kitéve, ügyelve arra, hogy lehetőség szerint sem reggel sem késő délután se legyenek árnyékot adó akadályok a napfény útjában, pl. fák, épületek, stb.

Napelemes berendezések hatásfok optimalizálása

Álljon oda ahová a napelemes berendezést szeretné helyezni, és egy iránytű segítségével forduljon egyenesen déli irányba. Ebbe az irányba kell fordítani a napelemeket is. Fontos, hogy a fejét a fényelnyelő felület (napelem panel) magasságában tartsa. Ezután az alábbi rajzot használva fordítsa el a fejét és keressen akadályokat a nap egész pályáját figyelve. Minél kevesebb akadályt talál annál hatékonyabban fog a napelemes berendezése működni.
A berendezés fényelnyelő felületét 45 fokos dőlésszögben ajánljuk felszerelni. Ez a szög a teljes szezon gyengébb hónapjaiban is optimális hatásfokot biztosít.
Magyaroszág széllességi foka 47° 00' Észak, a fenti nap pálya 45° 00' elhelyezkedést feltételez.
A vízszintes görbék egy nap különböző időpontjait jelölik. Az egérrel az ábrán belül haladva mutatja a hónapokat és a nap pontos oldal- ill. magassági szögét.
A bal odali függőleges tengely a nap magasságszögét, a jobb oldali tengely pedig az ideális dőlésszöget jelöli.

Az órára kattintva megállíthatja és újraindíthatja a nap pályáját. Kattintással kiválaszthatja a fenti hónapok közül azt amelyiket látni szeretné.