A francia Alexandre Edmond Becquerel fizikus 1839-ben felfedezte, hogy egy bizonyos rézoxid világítás hatására elektromos áramot termel. Charles Fritts, aki szelénből 1880-ban elkészítette az első napelemet, már akkor azt jósolta, hogy a jövőben a házakat napelemmel fedik be, hogy az elektromos áramot termeljen. Az első szilíciumból készült napelemet, amelynek kb. 6% volt a hatékonysága, Fuller, Pearson és Chapin készítette el 1954-ben az amerikai Bell laboratóriumban.

Ami a napelemek mellett szól az egyértelműen az, hogy tiszta energiát termelnek, azaz környezetbarát eszközök ellentétben a szén és egyéb fosszilis tüzelőanyagok károsanyag kibocsátó megoldásaival.

Érdekesség

Egy személygépkocsi átlagosan 15.000 km-t fut egy évben, ami 4,5 tonna szén-dioxidot bocsát ki. Egy 3,5 kW hálózatra csatlakoztatott napelem rendszerrel 4,5 tonna szén-dioxid kibocsátástól óvjuk meg környezetünket.

Hosszú élettartam és gondozásmentes működés jellemzi őket. Jelenleg a gyártók 25-30 éves garanciákat adnak a napelem panelekre, amelyek rendkívül megbízhatóak, öntisztítóak, könnyen telepíthetőek és a karbantartásuk is olcsó.

Polikristályos napelem panelNapelem jellemzői