Ajánlások

Kérdezze meg olyan barátok, családtagok, szomszédok vagy kollégák véleményét, akik már rendelkeznek napelemes rendszerrel. Ők tudnak mesélni a tapasztalataikról és tudják Önt esetleg figyelmeztetni, ha bármilyen problémát tapasztaltak illetve tudnak tanácsot adni, hogyan lehet ezeket elkerülni.

Nem minden napelem rendelkezik ugyanazzal a minőséggel

Napelem kiválasztásnál a legfontosabb teendő, hogy érdeklődjön a gyártóról. Ne vegyen zsákbamacskát! 25-30 év garancia rengeteg idő, ezért fontos, hogy megbízható és a piacon régóta jelenlevő márkát válasszon, ha esetleg időközben bezárják a gyárat, bottal ütheti a garanciális csere nyomát.

 
napelem kisokos nyíl Legjobb döntés
Világvezető napelem gyárak
- Vertikálisan integrált, fejlett és automatizált gyártási folyamat
- Nagy figyelmet fordít a kutatásra és fejlesztésre
- A gyár minimum 5 éve jelen van a piacon
Gershoj Energia szavazat
Közepes döntés
Kis és közepes napelem gyárak
- Részlegesen fejlett és automatizált gyártási folyamatok
- Nem vagy kevés figyelmet fordít a kutatásra és fejlesztésre
- Általában 2-5 éve gyárt napelemeket
 Gershoj Energia szavazat
Rossz döntés
Csak szereléssel foglalkozó vállalkozások
- Csak kézi munkaerejű napelem szereléssel foglalkozik
- Nem fektet be semmit a kutatásba és fejlesztésbe
- 1-2 éve van jelen a piacon
 

Trükközések

Mindenki szereti a meglepetéseket, mint például Vegyen tőlünk napelemet, most ajándékba adunk hozzá valamit! Ügyelni kell arra, hogy a cég ahol vásárolni fog inkább a napelem rendszerekre fektesse a hangsúlyt, mint magára a marketing húzásra amivel becsalogatja Önt. Nem feltétlenül ússza meg jobb áron a vásárlást, lehet hogy egy másik cégnél bónusz nélkül olcsóbb maga a rendszer. Nézzen körül!

Reális árak

Ha versenytársainál lényegesen kevesebbért ajánl egy cég napelem rendszereket, akkor lehetséges, hogy rosszabb minőségű termékekkel illetve nem minőségi szerelési tudással rendelkezik.

A minőségi berendezések és létesítmények nem olcsó dolgok, és mint minden egyéb vásárlásnál gyakran nem azt kapja amiért fizetett. Hasonlítsa össze a komponenseket és garancia időszakokat és nézzen utána a telepítő cégnek.

Egy jól bevált módszer, hogy a jobb megtakarítás és a megnövekedett vásárló erő bevonzásának érdekében a költségeket jelentősen csökkentik, ami az ügyfél kárára mehet.

Napelem tanúsítványok

Minden napelem vásárlásnál a legfontosabb a tanúsítványok ellenőrzése, hiszen ez jelenti azt, hogy a napelemek tesztelése pozitív eredményt kapott. Például a TÜV IEC 61215 tanúsítvány megerősíti, hogy a napelemeket letesztelték független laboratóriumban, és teljesítették az előírt elvárásokat. Egyéb tanúsítási típusok is léteznek, mint például a gyár saját maga általi tesztelés, amellyel azt tudják bebizonyítani, hogy a modul hatékonyságról szóló állításaik igazak.

Napelem típusokról még bővebben

Régen az volt a bevált szokás, hogy ha korlátozott méretű volt a tető szabad területe, akkor a magasabb hatékonyságú monokristályos napelemeket szerelték fel. Ez villámgyorsan megváltozott a polikristályos napelem és a vékony film technológiája által nyújtott előnyöknek köszönhetően.
Mindenképpen tervezzen a jövőre nézve is! Még ha rengeteg helye is van napelemek telepítésére a tetőjén, nem biztos, hogy gyenge teljesítményű panelekkel szeretné telepakolni elveszítve a lehetőséget arra, hogy a későbbiekben bővíthesse a rendszerét.

Azt is számításba kell venni, hogy ha az árnyékolás esetleg megváltozik, az Ön rendszere akkor is megfelelő mennyiséget termeljen.

Hasonlítsa össze a felhasznált alkatrészeket

Hasonlítsa össze a napelemeket, invertereket és minden más alkatrészt. A már meglévő csomagárak nagyszerű mód arra, hogy pénzt takarítson meg, de nem minden csomag egyforma. Például egy vállalat is használhat kiváló minőségű napelemeket de fukarkodik az inverter, kábelezési és szerelési rendszer minőségében. Abban a hitben tartja az ügyfelét, hogy a rendszere egy nagy márkanévvel rendelkező, kiváló hatékonyságú rendszer. Ne hagyja magát elkápráztatni a panel márka nevével, higyje el a többi alkatrész márkaneve is fontos!

Vigyázni kell a rejtett költségekre

Mint minden más vásárlás esetén, itt is figyelni kell az apró betűs részletekre.

Kérjen több árajánlatot

Mindig jó döntés összegyűjteni pár árajánlatot mielőtt döntene. Elvileg a magyar piacon a hasonló méretű rendszerek árai nem igazán térnek el egymástól, de mégis jobban teszi, ha tájékozódik mielőtt cselekszik. Ügyeljen viszont arra, hogy teljes rendszer árajánlatot kapjon és ne várják még utólagos, az előbb említett rejtett költségek tömkelege. Mindenekelőtt figyeljen a cég megbízhatóságára!

Kerülje a rámenős értékesítőket

A rámenős értékesítési taktika sajnos gyakori a napenergia iparban is, gondolunk itt a Vegye meg még ma! tipikus esetére. Ha mégis belefutna egy ilyen értékesítőbe, próbálja ki azt, hogy nem azonnal dönt, hanem például alszik rá egy-két napot. Ha az ajánlat tényleg olyan jó, mint ahogyan azt állítják, pár nap múlva is megkötheti az üzletet.

Telepítés határidő

Szolár láz söpör végig az egész világon az éppen aktuális időszakban, így a munkák torlódhatnak az adott telepítőnél. Kérjen mindig egy határozott telepítési dátumot, ameddig a megbízott szerelőnek be kell fejeznie a munkálatokat.

Jótállás és garancia

Tartósság és hosszú élet jellemzi a napelemet, nevesebb napelemeknél a garanciális időszak 25 év.

Ugyanakkor fontos megjegyezni bármilyen garancia esetén, hogy ez gyakran csak addig él, amíg a cég működik. Ez egy újabb ok arra, hogy inkább válasszon egy jól ismert márkát az olcsó és homályos hátterű napelem helyett, nehogy egyszer csak eltűnjön a gyár és Ön futhat a garanciája után. Mivel nagy valószínűséggel nem fogja tudni megvenni a paneleket közvetlenül a gyártótól így válasszon ki egy Önhöz közel eső megbízható kiskereskedőt.

Válasszon olyan gyártót, aki rendelkezik szervíz szolgáltatással az esetleges garanciális javítások miatt.
 

Kérjen árajánlatot egy saját napelem rendszerre