A hálózatra kapcsolt rendszer működéséhez elengedhetetlen főbb összetevők, a napelemes rendszer felépítése: a panelek, az inverter, a tartósín szerkezet valamint egy külső, oda-vissza mérő óra, amelyet az adott villamos energia hálózat határoz meg.

 

Napelem

Napelem óriási választékban találhatóak meg a magyar piacon különbnapelem_panelöző teljesítményben és méretben. Támpontként minden napelem körülbelül 1,6 méter hosszú és 1 méter széles. A 3 kW-os napelem rendszerhez körülbelül 24 m2-es szabad tető felület szükséges, az 5 kW-os napelem rendszernél  ez körülbelül 40 m2.

Típusait tekintve kristályos technológia esetén két fajta napelemet különböztetünk meg: a monokristályosat és a polikristályosat. Ezek nagy tisztaságú szilícium cellákból épülnek fel, sorba kötve és vízmentesen egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva kerülnek gyártásra.

A mindennapi gyakorlatban csak nagyon kevés és kismértékű különbség van a mono és polikristályos napelemek között. Közép-Európában gyakorlatilag azonos mennyiségű áramot lehet megtermelni velük ugyanakkora összteljesítmény esetén, azaz nem lehet kimutatni szignifikáns éves különbséget.

A forró égövben a monokristályos modulok kicsit jobban teljesítenek, míg északon a polikristályos teljesít jobban; illetve általában minimálisan nagyobb a hatásfoka a mono celláknak.

Milyen hatással vannak a költségek a napelemre?

A napelem ára nagyon változó, amit részben a kimeneti teljesítmény, a fizikai méret, a márka vagy a tartós élettartam (garanciális időszak), és a tanúsítványok határoznak meg. Az ár szerinti választás önmagában nem bölcs dolog, mert lehet, hogy a modul nem alkalmas arra, hogy az adott területen telepíteni lehessen, vagy lehetséges, hogy nem rendelkezik a szükséges igazolásokkal és minőséggel.

 

Inverter

A napelemek alacsony feszültségű egyenáramot termelnek. Az inverter az ami átalakítja ezt váltóárammá, amit utána háztartási készülékek üzemeltetésére lehet felhasználni.

Az inverter megméri, hogy mennyire hatékonyan alakítja át az Inverteregyenáramot váltóárammá. Ez általában 95% – 97,5% között van a legtöbb modellnél. Az inverterek méretezése szerint függ, hogy mennyi enerigát tudnak szállítani.

Természetesen minél hatékonyabb az inverter annál jobb, mivel kevesebb villamos energia fog kárba veszni az átalakítás során.

Az inverter hatékonyságáról a gyártó által állított tények sem biztos, hogy megfelelnek a valóságnak. Az egyetlen módja annak, hogy biztosan jó minőségű terméket vásároljon, hogy valós példán keresztül bemutatják a teljesítményét, illetve az a tény, hogy a berendezés külső, független fél által jóváhagyott tesztellésel rendelkezik.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a hálózatba kapcsolódáshoz szükséges inverternek meg kell felelnie a magyar előírásoknak. Kérdezzen meg egy akkreditált telepítőt, hogy az Ön által kiválasztott inverter megfelelő-e a magyar szabványoknak.

 

Tartósín szerkezet

A tartósín szerkezet az egyik kulcsfontosságú eleme a napelem rendszernek, hiszen jelentős környezeti hatásnak van kitéve, mint például a szél. Sajnos néhány telepítő fukarkodik ezen az alkatrészen, pedig nagyon fontos elem. Győződjön meg arról, hogy erre is vonatkozik-e a garancia.

 

Kábelek és csatlakozók

A csatlakozók és kábelek jó minősége elengedhetetlen, hiszen jelentősen befolyásolják a rendszer teljesítményét és biztonságát. A kábelezésnek PV1-F igazolással kell rendelkeznie és a napelem csatlakozóknak meg kell felelniük az EN 50521 szabványoknak.

 

Oda-vissza mérő óra

Ha Ön hálózatra kapcsolt napelem rendszert szeretne, mindenképpen szüksége leoda-vissza mérő órasz egy oda-vissza mérő órára, amely számolja, hogy Ön mennyit termelt saját magának, illetve a hálózatba, valamint ebből mennyit fogyasztott el. Ennek típusát az áram szolgáltató határozza meg.