a nap energiája kimeríthetetlen


Az energiafelhasználás rohamosan növekszik, ezzel egy időben pedig csökken a fosszilis és nukleáris energiatartalék úgy, mint a gáz, az olaj, a szén és az urán, amely előbb vagy utóbb drámai energia áremelést fog okozni. Legfőbb ideje, hogy a napot, mint energiaforrást kihasználja az emberiség. Mivel a nap ingyen süt, ezért a napsütésre nem vonatkozik semmilyen áremelés, továbbá biztosítja a megbízható, környezetbarát és költséghatékony energiaellátást a jövőben. Használja ki a nap erejét és váltson egy saját energiatermelő rendszerre!

Napelemes rendszer típusai

Hálózatra visszatápláló rendszer elemei a napelem(ek), inverter, helyi fogyasztók, szaldós mérőóra és a vezetékrendszer. A rendszer a napelemek által szolgáltatott energiát 230V váltakozófeszültséggé alakítja, így látva el a házon belüli fogyasztók energiaigényét. Amikor nincs fogyasztás a napelemek közvetlenül a hálózatra táplálnak, ennek mennyiségét méri a villanyóra. Ha viszont a napelemek nem termelnek áramot, a szükséges energia a megszokott módon, a villamos hálózatból kerül felhasználásra (például éjszaka, vagy borús időben). Előnye a villamos-energia ártól való függetlenség.

1. Napelemek: egyenáramot termelnek
2. Kapcsolódoboz: itt csatlakoznak a napelemek kivezetései
3. Inverter: az egyenáramot váltóárammá alakítja
4-5. Oda-vissza mérő óra: méri a saját fogyasztásra elhaszált és a hálózatba visszatáplált energia mennyiségét
 
Hálózatra visszatápláló napelem rendszer


Szigetüzemű rendszer elemei közé tartozik a napelem(ek), töltésszabályozó, akkumulátor(ok), helyi fogyasztók és a vezetékrendszer. A villamos energia a napelem modulokban keletkezik és a szolár akkumulátorokban tárolódik. A fogyasztók ellátása töltésszabályzón keresztül 12V, 24V vagy 48V egyenfeszültséggel történik. Amennyiben szükséges, a töltésszabályzót inverterrel kiegészítve 230V váltóáramú fogyasztók is elláthatók. Előnye, hogy villamos hálózattal nem rendelkező területeken (tanya, nyaraló, erdészház) is biztosítja az energiát.

Szigetüzemű napelem rendszer   1. Napelemek:   egyenáramot termelnek
2. Töltésszabályozó: a megtermelt energiát ezen keresztül akkumulátorban tároljuk. Védi az akkumulátorokat a túltöltéstől, illetve mélykisüléstől
3. Akkumulátor: a benne eltárolt energiát közvetlenül felhasználhatjuk egyenáramú fogyasztóink üzemeletetésére
4. Inverter: az egyenáramot váltóárammá alakítja


Milyen technológiával készült napelemet válasszak?

A piacon nagy tömegben háromféle technológiával készült napelem terjedt el: a monokristályos, a polikristályos és a vékonyréteg (amorf) szilícium. Általánosságban elmondható, hogy az előbbi kettő hatásfoka és élettartama is jobb az utóbbinál, míg utóbbi olcsóbb és a környezeti hatásokra kevésbé érzékeny. Amennyiben optimális elhelyezést tud biztosítani a paneleknek és hosszú távra tervez, azaz megtérülő beruházást szeretne, javasoljuk a mono-, vagy polikristályos napelemek használatát. Hosszabb élettartammal rendelkeznek és a jobb hatásfokuk miatt gazdaságosabb helykihasználást tesznek lehetővé.

Egy-, vagy háromfázisú rendszer

Egyfázisú fogyasztói csatlakozás esetén maximum 5 kW-os termelő berendezés csatlakoztatható a hálózatra, amennyiben a fázis teljesítménye ezt engedi (25A). Háromfázisú fogyasztói csatlakozás esetén a termelő berendezés csatlakoztatható egy-, kettő-, vagy mindhárom fázisra a rendelkezésre álló teljesítményig, de maximum 50 kW-ig . Ebben az esetben egyfázisú termelő berendezés hálózatvizsgálat nélkül 2,5 kW-ig csatlakoztatható. 2,5 és 5 kW közötti névleges teljesítőképességű termelőegységek egyfázisú csatlakoztatását az elosztói engedélyes a hálózati paraméterek figyelembevételével, az igénybejelentésre adott műszaki-gazdasági tájékoztatóban írt feltételekkel engedélyezheti.

Optimális napelem elhelyezés

A mi szélességi fok tartományunkban az optimális dőlésszög általában 35-40 fok a vízszinteshez képest déli tájolás mellett. Könnyen belátható, hogy nincs egy állandóan ideális dőlésszög, mivel a nap pályája télen laposabb a nyárihoz képest, rendszerünket pedig egész éves termelésre méretezzük.
A legjobb megoldás a napkövető szerkezettel kombinált rendszer, ennek a többlethozama azonban nem biztos, hogy fedezi a jelentős költségtöbbletet. Alkalmazhatunk egy, vagy két tengely mentén forduló eszközöket a napelemek hozamának növelésére. Ezek a megoldások mindig automatikusak, számos megvalósítási módjuk létezik. Az egytengelyessel körülbelül 20-25%-kal több hozamot lehet elérni, míg a kéttengelyes 35-40% plusz prognosztizálható. A forgató berendezés léte számos hátránnyal is jár: karbantartás-igényes, mozgó alkatrészeket tartalmaz – meghibásodási lehetőség, költséges megvalósítás, érzékeny a természeti hatásokra (szél, eső), energiát igényel az üzemeltetése. Fentieket, és az egyre olcsóbb panelárakat figyelembe véve elmondható, hogy Magyarországon a jelenlegi átvételi támogatás (pontosabban annak hiánya) mellett nem érdemes forgató berendezést telepíteni, mert a rendszer megtérülési idejét jelentősen megnöveli.

A napelem fizikailag egy károsanyag-, szag- és hangkibocsátás mentes eszköz, így nem zavarja a környezetében élőket, csupán esztétikai értelemben lehet kifogásolható.

A rendszerből nyert teljesítmény alakulása a dőlésszög és a tájolás függyvényében:

napelem tájolásának hatása a teljesítményre

Az adatokból kitűnik, hogy egy nem déli tájolású tető esetén sem kell elvetnünk a naperőmű ötletét, mert az irányszög csak kisebb mértékben befolyásolja a hozamot.

Ezenkívül a napelem rendszer évi termelését befolyásolja a rendszer topológiája és vezetékezése, az inverter hatásfoka, árnyék hatások, környezeti hőmérséklet és természetesen a beeső napfény intenzitása és időtartama.

Egy 1 kW névleges teljesítményű napelemes rendszer kb. 1100-1150 kWh villamos energiát termel egy év alatt.