napelem rendszer telepítése, napelem rendszer családi házra


A hálózatra kapcsolt rendszer korszerű megoldás, amely az egész évi áramfogyasztást fedezheti, hiszen az időjárásfüggő áramtermelést a villamos hálózat kiegyensúlyozza. A napelemek által létrehozott villamos energia egy inverter segítségével alakul át a hagyományos háztartásban is használható villamos energiává. Amikor a rendszer éppen többet termel, mint amit felhasználnak belőle, a többlet bekerül a villamos hálózatba. Az olyan időszakokban amikor nem termeli meg a kellő energiát, a vételezés a hálózatból történik a szokásos módon. A mérést egy oda-vissza mérő óra végzi.

Ki lehet családi napelem rendszer beruházó?

A háztartási méretű kiserőműnél az erőmű nagysága és a hálózatra csatlakozás módja van szabályozva, tehát ilyen termelői kapacitást magánemberek és társaságok is létrehozhatnak. Egy családi napelem rendszer jellemzően a háztartási méretű kiserőmű besorolásba esik, azaz teljesítménye nem haladja meg a fogyasztóként rendelkezésre álló értéket, de maximum 50kW-ot és a felhasználó kisfeszültségű hálózatához csatlakozik.

Ha a tervezett rendszer 50kW-nál nagyobb teljesítményű, akkor is csatlakozhat áramszolgáltatója hálózatához, de amit termel, érdemes elfogyasztani, ugyanis a többlet termelést szolgáltatója nem köteles átvenni. Tanácsos a hálózati engedélyessel és az áramkereskedővel egyaránt egyeztetni, írásos állásfoglalást kérni a beruházás tervezési fázisában.

Családi napelem rendszer megoldások

A rendszercsomag a napelemeken és a hozzá illő inverteren túl tartalmazza egy átlagos rendszer minden tartozékát (rögzítő elemek, kábelezés, túlfeszültség védelem, stb). A családi házra javasolat napelem rendszer csomag tartalmazza továbbá a tervezési, engedélyezési, szerelési és beüzemelési költségeket, de nem tartalmazza az áramszolgáltató felé fizetendő esetleges díjakat és illetékeket!

Rendszer
 
Kiváltható
áramszámla*  
Példa a háztartásban használt
elektromos berendezésekre
Napelemek   
száma 
Szükséges   
tetőfelület
2kw-os napelem rendszer 6 500 Ft Hűtőszekrény
Mosógép (heti 1 használat)
Mosogatógép (heti 2 használat)
Televízió
Világítás
8 db 14 m2
3kw-os napelem rendszer 10 000 Ft Hűtőszekrény
Mikrohullámú sütő
Mosógép (heti 3 használat)
Mosogatógép (heti 5 használat)
Szórakoztató elektronika
Világítás
Kisebb teljesítményű klíma
12 db 21 m2
4kw-os napelem rendszer 14 000 Ft Hűtőszekrény
Villanytűzhely
Mikrohullámú sütő
Mosógép, mosogatógép (heti 5 használat)
Szórakoztató elektronika
Világítás
Nagyobb teljesítményű klíma
16 db 27 m2
5kw-os napelem rendszer 17 500 Ft Hűtőszekrény
Villanytűzhely
Mikrohullámú sütő
Mosógép, mosogatógép, szárítógép
(heti 5 használat)
Szórakoztató elektronika
Világítás
Nagyobb teljesítményű klíma
20 db 34 m2
* Havi átlagos villamos energia számla, 2018. június 1-én érvényes lakossági (A1 kategória) díjakat feltételezve.
2 év karbantartás és felügyelet


A csomagok árát befolyásoló költségnövelő tényezők: szigetüzemű rendszer (nem hálózatba visszatápláló), több tetősíkon történő telepítés; tetőlejtés kevesebb, mint 15 fok (beleértve a lapos tetőket), vagy több mint 45 fok; tetőfedés eltér a Magyarországon használt legáltalánosabb anyagokétól; hálózatra csatlakozás másik épületben van; 1,5 szintnél magasabb ház; földelés kiépítése szükséges. Ezekben az esetekben a felmerülő többletköltségről a szállítás előtt tájékoztatjuk az ügyfelet.