Igény esetén a Gershoj Energia szakemberei segítségével online felügyeli a rendszer termelési adatait (amennyiben a rendszer csatlakoztatása az internetre megtörtént), továbbá figyeli, hogy a kiserőmű rendben működik-e. Meghatározott időszakonként a helyszínen is ellenőrizzük az optimális működését. Az internet segítségével lehetősége lesz az áramtermelési adatok és tapasztalatok megosztására a barátokkal, és kiserőmű-tulajdonostársaival.
 

Időszaki ellenőrzés, monitoring

Rendszeresen ellenőrizzük és felügyeljük a napelemes rendszert, biztosak szeretnénk lenni abban, hogy megfelelően működik.

30. nap  Telefonhívás                                                
                                                                           
180. nap   Telefonhívás                                                
                                                                           
1. év  Helyszíni bejárás                                                                
                                                                           
2. év  Helyszíni bejárás                                                                                                
 

Karbantartás és garancia

Hazánkban évtizedes üzemidővel rendelkező napelem rendszert elvétve találni, azonban az európai tapasztalatok alapján az alábbi üzemeltetési tevékenységeket kell elvégezni:
• Modulok felületének rendszeres tisztítása a ráülepedett por és egyéb szennyeződések eltávolítása érdekében
• Villamos csatlakozási pontok évenkénti felülvizsgálata
• Inverter néhány évenkénti belső tisztítása, mozgó alkatrészek (hűtőventilátorok) üzemének ellenőrzése
• Védelmi berendezések funkcionális ellenőrzése

A napelemes rendszer megvásárlása hosszú távú befektetés. A napelemek várható élettartama meghaladja a 30 évet. A napelemes rendszer méretétől függetlenül az alábbi részegységekből épül fel: napelem modulok, inverter(ek), villamos szerelvények (vezetékhálózat, megszakító és leválasztó eszközök, védelmi berendezések), mechanikai szerelvények (rögzítő és opcionálisan forgató eszközök).

A modulokra általában kétféle garancia vonatkozik: a gyártói termékgarancia, amely jellemzően 5-10 év között változik, valamint úgy nevezett teljesítmény garancia, mely garantálja a napelem teljesítményét az adott idő letelte után is. Például 25 év után 80%.

Az inverterre általában 5 év garanciát vállal a gyártó, egyes esetekben ez külön díj ellenében kiterjeszthető. A technológiából adódóan élettartama rövidebb, mint a napelem moduloké.
A villamos és mechanikai szerelvényekre és a kivitelezésre az erőmű telepítője vállal garanciát, ez általában 1 vagy 2 év.
A forgalmazó fenntartja a jogot az előzetesen megadott gyártású és típusú berendezések esetében az esetlegesen előforduló beszerzési nehézségek, áringadozások miatti ugyanolyan teljesítményű és minőségű berendezésekre történő változtatást.
Célunk, hogy a vásárlók elégedetten távozzanak és biztosak legyenek abban, hogy minőségi napelemes rendszerük évek múltán is megbízhatóan működik.

Megtérülés

A rendszert befektetésnek tekintve 7-8 %-os éves hozamot érthetünk el, mindezt rendkívül alacsony kockázat mellett.

A napelem rendszerek esetén is igaz az az általánosság, hogy az összteljesítmény növekedésével a fajlagos, egységnyi kW-ra vetített beruházási összeg csökken.

napelem rendszer családoknak