A napelemeknek alapvetően három típusa terjedt el TrinaSolar_tsm_dc05A.05a piacon: az amorf szilícium napelem, a monokristályos napelem és a polikristályos
napelem. Fontos tudni a különbséget, hiszen ezek teljesítményükben és megjelenésükben is jelentősen különböznek.

A monokristályos napelem
egyszerre több cellából épül fel, amelyek mindegyikét egy kristályszerkezet alkotja. A készítése több szilícium réteg összehegesztésével történik. A cellák fekete színűek és jól elkülöníthetőek.

A három típus közül a monokristályos az, amelyik jelenleg a legnagyobb hatásfokkal képes átalakítani napenergiát villamos energiává. A gyári garanciája ennek a napelemnek 25 év, az élettartama pedig 30 év. Viszont érzékenyebb a dőlésszögre és tájolásra, így a tervezésnél ezt is érdemes figyelembe venni.

A polikristályos napelem csak úgy, mint a monokristályosok, több cellából épülnek fel, és mint nevéből kiderül már nem egy, hanem több kristály alkotja. Öntési technológiával készülnek. Színük tekintetében kékes-lilák. Az előállítási költségek tekintetében olcsóbb, mint a monokristályos változat. Ezzel szemben viszont hátránya, hogy a hatásfoka alacsonyabb. A gyári garancia ennek is 25 év, a minimum élettartama pedig szintén 30 év. Előnye pedig a monokristályossal szemben, hogy kevésbé érzékeny a dőlésszögre és a tájolásra, így a tervezésnél sem kell annyira körülményesnek lenni. Ez a leginkább használt típus.

Az amorf szilícium napelem vékony rétegű napelem néven is ismert. Ez a legolcsóbb fajta, így ennek következtében ez rendelkezik a legalacsonyabb hatásfokkal is. Ebből következőleg pedig igen nagy felületre van szükség belőle. Felülete nem tagolt, egyetlen egy amorf kristálya alkotja, amely fekete színű. A legtöbb esetben egyfajta hordozóra, általában ez vékony acéllemez vagy üveg, viszik fel. A kristályos változatnál akár 100-szor vékonyabb lehet. Olyan helyen érdemes használni ahol nem okoz gondot a helyszűke. De előnnyel is rendelkezik a kristályos napelemekkel szemben, mert nem olyan érzékeny a melegedésre és szélesebb fényspektrumot tud hasznosítani. Egyaránt lehet átlátszó vagy hajlékony kivitelben is lehet készíteni. Ez mind esztétikailag, mind építészetileg hasznos. A gyári garancia 10 év, míg élettartama kb. 15 év.