Napelemes rendszer telepítése előtt sokakban felmerül a kérdés, hogy milyen lehet az ideális napelem elhelyezés, tájolás az ideális dőlésszög a tetőn? 

A Gershoj Energia Kft. tapasztalt mérnök kollégái közel 10 éves tapasztalattal rendelkezve szívesen segítenek ebben.

Napelem elhelyezése, tájolás esetén az alapvető tudnivaló, hogy a mi szélességi fok tartományunkban az optimális dőlésszög általában 35-40 fok a vízszinteshez képest déli tájolás mellett. Könnyen belátható, hogy nincs egy állandóan ideális dőlésszög, mivel a nap pályája télen laposabb a nyárihoz képest, rendszerünket pedig egész éves termelésre méretezzük.

 A legjobb megoldás a napkövető szerkezettel kombinált rendszer, ennek a többlethozama azonban nem biztos, hogy fedezi a jelentős költségtöbbletet. Alkalmazhatunk egy, vagy két tengely mentén forduló eszközöket a napelemek hozamának növelésére.

Ezek a megoldások mindig automatikusak, számos megvalósítási módjuk létezik. Az egytengelyessel körülbelül 20-25%-kal több hozamot lehet elérni, míg a kéttengelyes 35-40% plusz prognosztizálható. A forgató berendezés léte számos hátránnyal is jár: karbantartás-igényes, mozgó alkatrészeket tartalmaz (meghibásodási lehetőség) költséges megvalósítás, érzékeny a természeti hatásokra (szél, eső), energiát igényel az üzemeltetése. Fentieket, és az egyre olcsóbb panelárakat figyelembe véve elmondható, hogy Magyarországon a jelenlegi átvételi támogatás (pontosabban annak hiánya) mellett nem érdemes forgató berendezést telepíteni, mert a rendszer megtérülési idejét jelentősen megnöveli.

A napelem fizikailag egy károsanyag-, szag- és hangkibocsátás mentes eszköz, így nem zavarja a környezetében élőket, csupán esztétikai értelemben lehet kifogásolható.

A rendszerből nyert teljesítmény, hatásfok alakulása a dőlésszög és a tájolás, napelem elhelyezése függvényében:

a_tajolas_es_a_teto_dolesszogenek_hatasasa_a_teljesitmenyre

Az adatokból kitűnik, hogy egy nem déli tájolású tető esetén sem kell elvetnünk a naperőmű ötletét, mert az irányszög csak kisebb mértékben befolyásolja a hozamot.

A napelem elhelyezése, tájolása mellett a napelem rendszer évi termelését befolyásolja a rendszer topológiája és vezetékezése, az inverter hatásfoka, árnyék hatások, környezeti hőmérséklet és természetesen a beeső napfény intenzitása és időtartama.

Egy 1 kW névleges teljesítményű napelemes rendszer kb. 1100-1150 kWh villamos energiát termel egy év alatt.